Вселена Вазов

Интериор и постоянна експозиция в Къща музей „Иван Вазов“ – гр. Сопот

Второ място в конкурс за проект и реализация

Вселена Вазов е пространство, където посетителите са напълно потопени във Вазовия свят и преживяват живота и творчеството му през всички свои сетива. Прекрачвайки прага на музея, посетителят се отправя на пътешествие, което е едновременно информативно, емоционално и събуждащо любопитството. Вселената започва със семейството на писателя като метафора за корените и изконното начало, преминава през биографията и творчеството му и “затваря кръга” с темата за красотата и величието на природата, които са вечни и остават след всеки един от нас.

Експозицията осигурява частична имерсивност на средата посредством серия от цитати, прожектирани по полукръга на тавана на централната мултифункционална зала. Освен нишите с експонати, кръгът в средата е единственият източник на светлина, защото помещението се използва за различни дейности в рамките на деня. Голям екран, разположен срещу входа, позволява прожектиране на съдържание. Когато пространството не се изпозлва за прожекции и беседи, столовете могат да се съхраняват в склад, скрит зад плъзгащи врати зад платното на екрана.

С цел осигуряване на последователно, логично и стимулиращо преживяване на посетителите, експозицията е разделена на 10 секции. Всяка секция представлява отделна тема в изложбата. Във всяка секция модулните елементи се комбинират по различни начини, за да стимулират интереса и въображението на посетителите.

Експозицията е конструирана на базата на повтарящи се модулни елементи, които позволяват да се реализира принципът за test, test and re-test (проба, проба и пак проба), характерен за световната практика в подредбата на съвременни музейни експозиции. Така музеят е като жив организъм, който ще претърпява еволюция и преосмисляне с времето и опита. Особено интензивни са те в първите месеци на съществуване на обновеното пространство. През тях екипът наблюдава начините, по които посетителите взаимодействат с експонатите и обитават пространството, за да оптимизират подредбата. Това неминуемо води до промени и модификации, ето защо гъвкавият модулен характер на интериора е от първостепенно значение.

модулни компоненти

БЯЛАТА ИВИЦА със словото на Вазов в горната част, над нишите с артефакти, е елементът, който свързва отделните теми на изложбата. Тази ивица на практика ръководи посетителската обиколка. Още с влизането в централната зала, посетителят е посрещнат от цитатите, прожектирани по извивката на тавана, около светлият кръг в центъра.

интериор – разрез и разгъвки
секция Детско творчество и аналогова интерактивна стена
поглед в интериора
ландшафт – интерактивно преживяване
променени нива за безпрепятствен достъп